Het Willemsfonds presenteert

Literair festival
Het Betere Boek

Zaterdag 8 oktober 2016

Liberaal archief - Kramersplein 23, Gent
Geuzenhuis - Kantienberg 9, Gent

DeBronzenUil bts 50 thumb

Inge Schilperoord gaat lopen met De Bronzen Uil 2015

De jury van De Bronzen Uil maakte vanavond op het literair festival Het Betere Boek - een organisatie van het Willemsfonds - de winnaar van De Bronzen Uil 2015 bekend. Inge Schilperoord wint met haar boek Muidhond (Podium) 5.000 euro en het bronzen beeld van een uil. De jury, onder leiding van Jos Geysels en verder bestaande uit Anna Luyten, Marnix Verplancke, Sylvain Peeters en Dirk Verhofstadt, was onder de indruk van de intense spanning die wordt opgebouwd en resulteert in een beklijvend verhaal. Deze spanning slaat over op de lezer, die afwisselend wordt aangetrokken en afgestoten.

Muidhond is geschreven in een verrassende stijl. De auteur observeert de leefwereld van het personage en trekt zo de lezer mee in zijn denkwereld. Schilperoord velt daarbij geen moreel oordeel.

De acht andere genomineerden zijn:

Hofstede Bregje met De hemel boven Parijs (Cossee)

Jansen Tjitske met Voor altijd voor het laatst (Querido)

Meuleman Sarah met De zes levens van Sophie (Lebowski)

Oosthoek Andreas met Het relaas van Solle (Cossee)

Ottoy Yannick met Drang (Manteau)

Pontzen Rutger met Nu ik (Querido)

Simonart Serge met Een medaille van vlees en bloed (Houtekiet)

van Eijden Robert met Boek (256 blz.) (Nijgh & Van Ditmar)

Daarnaast is ook de Publieksprijs De Bronzen Uil uitgereikt. Deze prijs gaat naar de genomineerde debuutauteur die de meeste stemmen van bezoekers, zowel online als op de dag zelf, achter zijn naam krijgt. Yannick Ottoy met Drang (Manteau) sleepte deze prijs in de wacht.

Deze feesteditie van Het Betere Boek bracht heel wat volk op de been. De bezoekers genoten van interviews met meer dan 20 Nederlandstalige auteurs. De genomineerde debuutauteurs gaven het beste van zichzelf in een gesprek met Marnix Verplancke. Tom Lanoye ging voor deze vijfde editie in interactie met het publiek en Christophe Vekeman bracht een ode aan Luc De Vos, die hier vorig jaar zelf nog zijn boek voorstelde. Het eerste Willemsfonds Groot Dictee der Nederlandse Taal bracht twee winnaars voort met maar 6 fouten. Zij hebben nu de nieuwe Dikke Van Dale in de kast staan. De persoon met de meeste fouten kreeg het nieuwe Groene Boekje mee naar huis.

Bekijk hier een fotoverslag van Het Betere Boek 2015.

Nieuws

Het Willemsfonds maakt genomineerden voor De Bronzen Uil 2015 bekend

Het Willemsfonds maakt genomineerden voor De Bronzen Uil 2015 bekend De negen genomineerden voor De Bronzen Uil 2015 zijn bekend!

Lees verder

Het Willemsfonds lanceert een fris herfstkleedje voor Het Betere Boek

Het Willemsfonds lanceert een fris herfstkleedje voor Het Betere Boek Elk najaar zet het Willemsfonds de Nederlandstalige literatuur letterlijk op het podium. Voor deze feesteditie op zaterdag 10 oktober 2015 tovert de vereniging, samen met haar partners, in Gent een succesgerecht op de literatuurtafel.

Lees verder